Gezonde School
De Meiboom is een gezonde school. Onze school heeft het vignet Gezonde School behaald. Met het vignet Gezonde School laten wij zien dat onze school voldoet aan de kwaliteitscriteria die zijn opgesteld door deskundigen. Wij zijn trots op dit behaalde resultaat!
We willen dat de leerlingen niet alleen de school verlaten met goede resultaten, maar ook met een gezonde levensstijl. Onze school heeft de themacertificaten Welbevinden en Relaties en seksualiteit behaald.
Ook stimuleren wij gezond eten en bewegen op school, om zo bij te dragen aan een goede ontwikkeling van de kinderen. Zo zorgen we voor actieve en gezonde leerlingen, een veilige schoolomgeving, een fris klimaat én hebben we aandacht voor de persoonlijke en sociale ontwikkeling van de leerlingen. Dit vinden wij belangrijk, omdat het allemaal bijdraagt aan een gezondere leefstijl, betere schoolprestaties en minder schooluitval.
Gezonde School is een samenwerking tussen diverse landelijke organisaties. Wilt u meer weten over (het vignet) Gezonde School? Kijk dan op De Gezonde School .
Welbevinden:
Om te kunnen leren, talenten te ontwikkelen en op te groeien tot gezonde volwassenen is het van belang dat leerlingen zich prettig voelen op school. Belangrijk is dat leerlingen de ruimte krijgen zich te ontwikkelen, fouten te maken en daarvoor verantwoordelijkheid te nemen. Leerlingen die zich verbonden voelen met school en over sterke sociale en emotionele vaardigheden beschikken, zijn meer gemotiveerd om te leren en ontwikkelen zich beter op alle gebieden.
We gebruiken de methode Kwink voor sociaal-emotioneel leren (SEL). Kwink heeft als doel leerlingen te ondersteunen in hun sociaal-emotionele ontwikkeling en om van de klas een sterke, positieve groep te maken waardoor leerlingen leren voor elkaar op te komen.
Leerlingen verwerven SEL- vaardigheden zodat ze goed voor zichzelf leren zorgen, goed kunnen omgaan met de mensen en de wereld om hen heen (dichtbij en verder weg). Dat is nogal wat. Maar gelukkig kunnen de leerlingen dit op school oefenen en leren. Belangrijk voor nu en later.
Relaties en seksualiteit
Sinds eind 2012 zijn scholen verplicht aandacht te besteden aan seksualiteit en diversiteit. Scholen hebben daarnaast de taak te zorgen voor een sociaal veilig klimaat in en om de school en aandacht te besteden aan burgerschap. Scholen zijn echter vrij om hier zelf invulling aan te geven. Wij gebruiken het lespakket van Kriebels in je buik. Een lespakket voor relationele en seksuele vorming in het basisonderwijs. In het boekje Kriebels in je buik voor ouders vindt u informatie over het lespakket. Zo kun je thuis inspelen op wat je kind geleerd heeft op school. De school kan zelf invullen hoe zij de lessen over relationele en seksuele vorming inrichten. Daarom kan het zijn dat niet alle lessen uit dit boekje gegeven worden in de klas. Heb je daar vragen over, stel die vragen dan aan je school. De school kan informatie geven over welke lessen er zijn en op welk moment deze gegeven worden.
Wij bieden projectonderwijs aan. De projecten van Jeelo hebben allemaal een ‘thema’, een kapstok om de beoogde kennis en competenties aan op te hangen, waardoor het onderwijs compleet samenhangend is. Door samenhang in de leerstof aan te brengen, leren leerlingen verbanden te leggen en vergroot je de betrokkenheid van leerlingen.
Naast de zaakvakken, begrijpend lezen, burgerschap, verkeer, EHBO, is er ook integrale aandacht voor groepsvorming, sociale en seksuele ontwikkeling en diversiteit. Tijdens de projecten Omgaan met elkaar en Zorgen voor jezelf en de ander staan groepsvorming, sociale en seksuele ontwikkeling en diversiteit centraal.
Gezonde voeding
Eten en drinken op school
Fruitpauze
Het eerste eetmoment is de fruitpauze. Wanneer uw kind echt geen fruit of groente eet, is een boterham een goed alternatief.
Gezonde lunch
Het tweede eetmoment is de lunchpauze. Wij vragen ouders een gezonde lunch mee te geven
aan de leerlingen. Fruit en groenten zijn een goede aanvulling op de lunch.
Drinken
U kunt uw kind één of twee beker(s) drinken meegeven naar school, één voor de fruitpauze en
één voor de lunchpauze. Water is het makkelijkste en gezondste om mee te geven en de beker kan
altijd weer gevuld worden op school. Al lijkt het zo vanzelfsprekend, we gaan ervan uit
dat ouders geen koek, snoep, chips, snacks en frisdrank meegeven.
Traktaties:
Jarig zijn is een feest! We zetten de jarige deze dag in het zonnetje. Jarigen mogen natuurlijk ook
trakteren. Op onze school vragen we ouders wel om de traktaties niet te groot en niet te calorierijk
te maken.